Napravi sama žito pletenicu

Pozdrav drage krasotice! 😀

U ovom postu cu vam pokazati kako samostalno i brzinski isplesti žito pletenicu. Nazivaju je jos i klasje pletenica.

Ovu pletenicu si cesto pletem i jedna mi je od najdrazih jer je vrlo prakticna za skupiti kosu, a izgleda kao da sam se potrudila oko frizure 🙂 . Iako na prvu izgleda komplicirano vrlo je jednostavna i ne mozete “fulati”. Cesto me pitaju tko mi ju je sapleo ili koliko mi je trebalo vremena da si slozim. Meni u prosjeku treba 30-ak sekundi jer sam dobro ispraksirana. Ali mislim da ni vama nece trebati vise od 2 minute. Ako vam u pocetku i bude trebalo malo vise vremena, to je sasvim normalno dok ne skuzite kako isprebacivati pramenove kose. S vremenom kako budete ponavljali ce biti lakse. Uzivajte! 😉

1. korak – RASčEšLJAJTE KOSU I RAZDIJELITE

Raspustite i rascesljajte kosu te ju razdijelite na dva dijela.

2. korak – UZMITE TANKI (rubni) PRAMEN S VANJSKE STRANE JEDNOG PRAMENA

Pridizite jednom rukom obadva razijeljena pramena tako da si kaziprstom pomognete i dalje ih drzati razdvojenima (u jednoj ruci). A ako ste spretniji ili imate duzu kosu mozete kao ja samo jedan pramen pridrzati a drugi s kojeg cete uzimati pramencice ostaviti raspustenim (kao sa slike).

Slobodnom rukom uzimate jedan tanji pramencic s rubne strane jednog razdijeljenog velikog pramena (jednog od ona prva dva velika).

3. korak – PREBACUJTE PRAMENOVE KAO SLOVO X

Kako ste iz prvog velikog (pocetnog) pramena izdvojili jedan mali pramencic i prebacili ga na suprotan veliki razdjeljeni dio kose, isto to napravite i sa drugom stranom tako da se dva suprotna pramencica krizaju u X.

4. korak – UZIMAJTE PRAMENOVE SA STRANE I PREBACUJTE IH U ‘X’

Nakon sto napravite “X formu” nastojte zadrzati tu formu (drzite zategnute pramenove) i samo dodavajte vanjske pramenove prebacivajuci ih preko suprotnih. Tako prebacivajuci nastavite plesti do kraja (drzite se i dalje X forme).

Iskreno se nadam da sam vam dobro ‘docarala’ nacin na koji ja pletem i da ste isprobali na svojoj kosi. Spomenuti cu da velicina tanjih rubnih pramencica ovisi o vasoj zelji. Mozete razdjeliti u deblje pramenove kao ja na slici, ali ako dodajete tanje pramenove pletenica ce izgledati puno ljepse (pogotovo na tanjoj kosi) i manji pramencici ce se teze izvlaciti tijekom dana iz cjelokupne pletenice ako imate kracu ili stepenasto osisanu kosu.

Drage krasotice, nadam se da ste uzivale i naucile nesto sto niste mozda znale. Nosite pletenicu zito, praksirajte se same ili na nekome (sestri, majci, kcerkicama, prijateljicama.) i zabavite se tijekom ljeta!

Ostanite mi njegovane i krasne! 🙂 Vasa Mateja :-* ❤

Leave a comment